Instanța confirmă astfel că societățile petroliere au încălcat legea concurenței, însă le reduce amenda de la 2,6% la 2% din cifra de afaceri realizată în anul 2010.
Potrivit deciziei instanței, Rompetrol Downstream SRL este obligată să plătească 122,73 milioane lei, iar amenda pentru ENI România SRL se ridică la 8,61 milioane lei.
Ambele decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt irevocabile.
De asemenea, instanța a confirmat irevocabil la începutul lunii iulie încălcarea legii concurenței și de către compania petrolieră MOL Romania, prin participarea la o înțelegere de tip cartel pe piața carburanților. Instanța a redus însă amenda aplicată de autoritatea de concurență companiei MOL cu 20%, de la 80,2 milioane lei la 64,2 milioane lei.
Astfel, până în prezent, instanța a soluționat irevocabil trei din cele șase procese cu companiile petroliere aflate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. În perioada următoare sunt așteptate soluționările în cazul recursurilor formulate de SC OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing SRL și Lukoil Romania SRL.
La sfârșitul anului 2011, Consiliul Concurenței a sancționat șase companii petroliere cu amendă de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru încheierea unei înțelegeri anticoncurențiale. În urma investigației, autoritatea de concurență a constatat că cele șase companii au încălcat atât Legea Concurenței, cât și Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane pe piață a sortimentului de benzină Eco Premium.
SC OMV Petrom SA (la data încălcării legii opera benzinăriile Petrom și Petrom V) a primit o amendă de 366,5 milioane de lei. SC OMV Petrom Marketing SRL (la data încălcării legii opera benzinăriile OMV) a fost amendată cu 137,2 milioane de lei, în timp ce SC Rompetrol Downstream SRL a primit o amendă de 159,5 milioane de lei. SC Lukoil Romania SRL a fost amendată cu 136,8 milioane de lei, SC MOL Romania Petroleum Products SRL cu 80,2 milioane de lei și SC ENI Romania SRL cu 11,1 milioane de lei.